Pastorn har ordet (december 2015)

Fuengirola i december 2015

Julbrev till alla vänner och medlemmar i Skandinaviska Turistkyrkan.

Jesus sade: ”Jag är världens ljus. Den som följer mig skall inte vandra i mörkret utan ha livets ljus.” (Joh.8:12)

Ja – nu behöver vi ljus – inte minst ni som har åkt hem till Norden. Här nere på Costa del Sol lär det vara ca 300 dagar med sol per år. Dessutom är det ljust betydligt fler timmar per dygn nu i december, än i t.ex. Stockholm. Skiljer 4-5 timmar per dag – allt naturligtvis beroende på att vi här befinner oss närmare ekvatorn. (Och att jorden lutar i förhållande till solen förstsås.)

Det fysiska ljuset är viktigt för att vi skall må bra. Men lika viktigt är vårt inre ljus – att vi vandrar med honom som ger ”livets ljus”.

På söndag tänder vi det tredje ljuset i våra adventsljusstakar – tredje advent. Och jag tänker predika om ”Jesus – världen ljus. Bana väg för honom!”

Mitt i en värld av terroristhandlingar, av flyktingströmmarna, av fattigdom och svält så tar vi tid på oss och tänder våra ljus. Och vi lovsjunger Jesus – Bereden väg för Herran – som kommer ridande på en åsna nerför Olivbergets sluttning in mot Jerusalem.

Vad har han med vår tids mörker att göra? Vad har han med vår världssituation idag att göra?

Jo, mannen på åsnefålen har ett budskap till oss idag – och det är en glädje att få berätta det ännu en gång. ”Jag är världens ljus. Den som följer mig skall inte vandra i mörkret utan ha livets ljus.”Och ljuset lyser i mörkret och mörkret har inte övervunnit ljuset.”

Kanske känns det ibland som att du är på en båt i mörkret i ett vatten och i en omgivning du inte känner till – och någon säger: Det finns ingen hamn. Inget mål – ingen himmel.

Men ändå fortsätter du att spana efter en fyr någonstans som kan ge dig hopp – det finns ett mål, det finns en mening – jag skall inte bara irra omkring som en herrelös båt på havet.

En helt berättigad längtan! Det finns ett liv inom dig som längtar efter något mer.

Denna längtan och dessa tankar har säkert de flyktingar som nu kommer till oss i Norden. Med en liten båt – i mörkret – på ett område de inte känner till. Eller med en färja över Östersjön – eller med ett tåg via Öresundsbron. De har en berättigad längtan efter ett något tryggt ställe. Barnet som med mörka frågande ögon ser på oss nordbor och undrar var de är.

Det är med blicken mot detta barn, denna verklighet framför oss som våra länder kan behålla sin värdighet och mänsklighet. Det är dessa ögon som berättar den sanna berättelsen. Inte de stora rubrikerna om flyktingkris, och en välfärd som måste räddas.

Vi trivs fortfarande så fantastiskt bra med allt här i Turistkyrkan. Stor glädje i sången, musiken, gudstjänstlivet och all vår gemenskap. Vårt viktigaste uppdrag är ändå att förmedla evangeliet om Jesus för alla skandinaver vi möter. Och vi har fått uppleva att den Gud kallar – den utrustar han.

Tills sist önskar vi er alla en underbart välsignad God Jul och ett Gott Nytt År i kyrkor och kapell och i era hem. Och nu ser vi fram mot att åter få mötas här nere i Spanien.

jul

Pastorn och musikledaren.